Hoe zit het ondertussen met de inflatie in België?

Veel mensen die (willen) investeren, doen dat in de eerste plaats om de inflatie te slim af te zijn en zo hun koopkracht veilig te stellen. We weten ondertussen allemaal dat een spaarboekje niets meer opbrengt en dat we, indien we ons spaargeld liever niet zien verdampen, beter op zoek gaan naar een alternatief. Maar hoe is het ondertussen gesteld met de inflatie in België?

Inflatie vóór 2023

In 2021 steeg de inflatie wereldwijd omwille van de coronapandemie. De verstoring van de productie en de internationale handel zorgde voor schaarste, met grote prijsstijgingen als gevolg. Een jaar later, in 2022, brak er oorlog uit in Oekraïne en werden we in Europa geconfronteerd met torenhoge energieprijzen. Hierdoor bleef de inflatie ook in 2022 verder stijgen.  

Inflatie in 2023

In 2023 krijgen we voor het eerst een ander beeld en zien we dankzij de lagere energieprijzen de inflatie voor de eerste keer in twee jaar dalen. Maar in de zomer van 2023 lijkt die snelle daling in de eerste maanden van het jaar alweer voorbij. Zowel in juli als in augustus bleef de inflatie zo goed als stabiel. Dat valt te verklaren doordat de lagere energieprijzen en de hogere voedingsprijzen elkaar min of meer in evenwicht houden. 

Ondertussen zijn we in de herfst beland en zie we dat de inflatie opnieuw aan het dalen is. Zo is het percentage teruggevallen tot het normale niveau van 2 procent, het laagste peil in ruim twee jaar. Al blijven we best nog even voorbarig, want het cijfer van 2,39 procent is het resultaat van een negatieve energie-inflatie en een nog altijd zeer hoge voedingsinflatie. Gas is nu 73 procent goedkoper dan vorig jaar, en 11 procent goedkoper dan in augustus. Maar onze winkelkar wordt wel nog steeds duurder. De onderliggende inflatie, waar de volatielste elementen uit weggefilterd zijn, bedraagt nog 6,95 procent. Dat geeft aan dat de basistrend van stijgende prijzen nog lang niet voorbij is. 

Inflatie in de toekomst?

Hoe de inflatie de komende maanden zal evolueren is koffiedik kijken. Sommigen menen dat het ergste achter de rug is, terwijl anderen zich minder optimistisch uitlaten. Zo waarschuwt Daan Killemaes, hoofdeconoom van Knack Trends, in een opiniestuk voor een tweede inflatiegolf. Hij is van mening dat de oplopende olieprijzen weleens roet in het eten kunnen gooien. Tel daar recente ontwikkelingen in de Gazastrook en de toenemende onrust in het Midden-Oosten bij op en hij zou wel eens gelijk kunnen krijgen. 

Wil je ook graag de inflatie te slim af zijn? Bekijk hier onze vastgoedprojecten