Investeren in een hotelkamer als interessante belegging

Wil je je geld investeren in vastgoed met een mooi rendement en weinig lasten die bij het bezit en de verhuur van een pand komen kijken? Dan is beleggen in een hotelkamer een van de aantrekkelijkste opties.

Weinig zorgen over verhuur of onderhoud

Wie op die manier een hotelkamer aankoopt, wordt eigenaar van de kamer via een notariële akte, maar draagt het gebruiksrecht over aan de hoteluitbater. Je zult dus niet kunnen beslissen aan wie de kamer verhuurd wordt. De hotelexploitant krijgt de volledige verantwoordelijkheid voor de verhuur en staat ook in voor het onderhoud. Je geniet dus van een rendement zonder dat je je om de plichten van een verhuurder hoeft te bekommeren of te maken krijgt met wanbetalers.

Inflatiebestendig en fiscaal voordelig

Investeringen in hotelkamers zijn inflatiebestendig omdat de rendementen jaarlijks geïndexeerd worden. De hotelkamer wordt normaal gezien verkocht onder het btw-tarief van 21 %. Die btw is volledig aftrekbaar als de koper een eenmalige aangifte ’toevallige belastingplichtige’ indient. De periodieke vergoedingen die de eigenaar van de hotelkamer krijgt op basis van de verhuur zijn niet belastbaar als onroerend inkomen.

Hoe wordt je winst concreet berekend?

Om te berekenen hoeveel rendement uitgekeerd wordt aan de eigenaar van de hotelkamer bestaan er verschillende formules. In sommige hotels hangt de opbrengst rechtstreeks af van de bezettingsgraad van het hotel. Voor je daar investeert, moet je er dus zeker van zijn dat het hotel het hele jaar door genoeg klanten heeft. Fortior werkt echter met een poolsysteem, waarbij 90% van de overall opbrengsten van het hotel naar de investeerders gaat. Daarbij heeft het geen belang of je specifieke kamer verhuurd wordt, maar daar zijn dus ook de opbrengsten van andere kamers, restaurant, bar of vergaderzalen bij.

Kun je overnachten in je eigen hotelkamer?

Normaal gezien is het niet de bedoeling dat de bezitter van een hotelkamer er zelf verblijft, het gaat in de eerste plaats om een vorm van beleggen. Bij Fortior willen we de eigenaar ook fysiek laten genieten van zijn investering. Daarom bieden we de investeerders in onze eigen hotels de mogelijkheid om 30 dagen per jaar gratis te overnachten in hun eigen hotelkamer. Bovendien geniet je ook voordelige tarieven bij zusterhotels. Zo combineer je vakantiegevoel met rendement!