Zelf een kot verhuren: hoeveel rendement kan je verwachten?

Bijna overal heerst er een groot tekort aan koten. Het heeft dan ook grote voordelen om in een kot te investeren. Maar hoeveel rendement mag je er precies van verwachten?

Is studentenvastgoed een interessante investering?

Investeren in een kot blijft nog steeds een heel interessante investering. Als je zelf studerende kinderen hebt, haal je er zelfs een dubbel voordeel uit: je hoeft zelf geen huur te betalen voor een (duur) kot en wanneer je kind afgestudeerd is of ergens anders gaat studeren ontvang je nog steeds huur van jouw kot. Ook zonder studerende kinderen is het natuurlijk interessant om te investeren in een kot, je kan steeds genieten van een mooi extra inkomen dankzij de maandelijkse huur.

Wie geen zin heeft in de verhuurtaken kan ervoor kiezen om deze uit handen te geven aan de uitbater. Deze zal dan instaan voor alle rompslomp zoals papierwerk, onderhoud en eventuele herstellingen.

Hoeveel rendement levert een kot verhuren op?

Wanneer je ervoor kiest om alles volledig zelf te beheren, mag je voor een studentenkot een bruto rendement verwachten van 4,5 à 4,7 procent. Met een beheerder kom je aan 2,3 à 3,5 procent. (bron: het laatste nieuws). De huurprijs voor een studentenkot schommelt ergens tussen de 350 tot 675 euro per maand. Vroeger moest je nog rekening houden met 2 maanden leegstand in de zomer, maar tegenwoordig wordt 85 procent van de koten verhuurd voor 12 maanden.

Locatie als belangrijkste factor

Wanneer je een studentenkot aankoopt, gelden dezelfde regels als bij traditioneel vastgoed: locatie, locatie, locatie! Het tekort aan studentenkoten is het grootst in Brussel, Leuven, Gent en Antwerpen. Vooral in Brussel kan je heel wat meer huur vragen in vergelijking met andere steden. Als je zou kiezen voor een minder populaire stad betaal je wel minder in aankoop, maar heb je meteen ook lagere huurinkomsten en meer risico op leegstand. Belangrijk is ook steeds dat jouw investering zich op wandel- of fietsafstand bevindt van een universiteit of hogeschool.

Wil jij ook investeren in het nijpend tekort aan studentenkoten? Ontdek ons nieuwbouwproject in Brussel: een driedelig studentencomplex met zowel kamers als studio’s, ideaal gelegen voor investeerders én studenten – vlak naast de Erasmushogeschool. Er liggen maar liefst 10 universiteiten en hogescholen in een straal van minder dan 3km.