Hoeveel kost een kot tegenwoordig?

De cijfers van de gemiddelde huurprijzen voor studentenvastgoed werden gepubliceerd in het Kotkompas 2022. Brussel blijft de grootste en duurste studentenstad met het meeste aantal kotstudenten van het land.

Hoeveel kost een kot of studio gemiddeld?

Gemiddeld betaal je in Brussel 605 euro per maand voor een studio, waar dit landelijk gezien, slechts 510 euro is. Dit impliceert opnieuw een stijging ten opzichte van de voorbije jaren. In 2021 bedroeg de gemiddelde huurprijs van een studio in Brussel 580 euro, in 2020 was dat 560 euro.

Gemiddeld wordt een studentenkamer in Brussel verhuurd aan 435 euro per maand, waar het landelijk gemiddelde op slechts 360 euro ligt. Als er sanitair op de kamer aanwezig is, ligt dat gemiddelde in Brussel volgens het Kotkompas op 580 euro per maand.

Van waar dit tekort aan studentenkoten?

Volgens Brik, de Brusselse studentenorganisatie, zijn er in Brussel vandaag 10.000 koten te kort en tegen 2030 schat men dit zelfs tussen de 20.000 en 55.000! In Brussel zijn er namelijk 25 onderwijsinstellingen verspreid over maar liefst 59 campussen.

Dit tekort komt enerzijds door een afname van het aanbod; steeds meer Brusselse gemeenten willen niet langer dat woningen of appartementen gebruikt worden door studenten, wat de huurprijs opdrijft voor families of mensen die er willen vast wonen. Ook gaat oude, vaak niet-conforme, studentenhuisvesting eruit. Tegelijk groeit de aanvraagzijde spectaculair. Er zijn steeds meer jonge mensen die mogen en kunnen studeren, algemeen gezien studeren ze langer (meer dan één opleiding, en meer gebroken studietrajecten), en er komen steeds meer buitenlandse studenten naar België omdat de kwaliteit van het onderwijs goed is, en de kostprijs ervan laag. Een buitenlandse studenten betaalt soms maar 4.000 euro inschrijvingsgeld voor een academiejaar, terwijl een soortgelijke opleiding in het thuisland een veelvoud kost. Dit alles verklaart de grote nood aan bijkomende, kwalitatieve en betaalbare studentenhuisvesting.

Brussel – hotspot voor investeringen in studentenhuisvesting

Brussel blijft dan ook een zeer interessante regio voor wie op zoek is naar een behapbare vastgoedinvestering. De familiale projectontwikkelaar Fortior biedt in haar project Kosy Erasmus, gelegen vlak naast de Erasmushogeschool, zowel kamer als studio’s aan! De bouw is inmiddels van start gegaan. Het investeren in studentenkoten blijft ook in 2023 een hot item!

Wil jij ook investeren in het nijpend tekort aan studentenkoten? Ontdek ons nieuwbouwproject in Brussel: een driedelig studentencomplex met zowel kamers als studio’s, ideaal gelegen voor investeerders én studenten – vlak naast de Erasmushogeschool. Er liggen maar liefst 10 universiteiten en hogescholen in een straal van minder dan 3km.